Ambassadeur

Jaap Stobbe, vormgever in- en exterieur

apr 3, 2015

Ik vroeg om lekker veel creativiteit en zoveel mogelijk eenvoud. Om maar iets te noemen: hetzelfde, ultra-eenvoudige led-armatuur is hier op maar liefst zeven verschillende manieren ingezet, met telkens weer een heel ander beeld. Vaak indirect sfeervol via het plafond, nauwelijks aanwezig, dat is misschien wel de ‘handtekening’ van buroLicht. Eigenwijs naar boven opvlammend om een stoere tuinmuur in het zonnetje te zetten, dan weer opzij de hoek om, een veegje licht om in de knik van de trap subtiel de weg te wijzen – hier linksaf. En waar het beter is heel ‘ouderwets’ van boven naar beneden, om op het keukenblad goed te zien wat je doet bij het kokerellen. Wat telt: ik woon hier en ik werk hier met veel genoegen.

Als vormgever ga ik uit van het principe: het begint hoe dan ook met daglicht. Een goed gebouw heeft kwaliteiten die het daglicht ruim de kans geven. In Nederland zitten we nu eenmaal veel binnen; anders dan in bijvoorbeeld Australië, waar ze alles buiten doen, behalve slapen.

Licht duur? Onderschat de betekenis niet, zou ik zeggen. Op een plezierig verlichte werkplek wordt je personeel minder snel ziek, dat is bewezen. Het ziekteverzuim kan dalen; ook een manier om je investering in een doordacht lichtontwerp snel terug te verdienen. Mijn tip aan facilitair managers, architecten, projectmanagers en andere mensen met bouwplannen: denk aan de meerwaarde van een goed lichtplan en schakel buroLicht in een zo vroeg mogelijk stadium in om mee te denken! In de praktijk zie ik dat het bijna altijd te laat gebeurt.

Waarom buroLicht? Het zijn pure probleemoplossers. Ze kijken wat haalbaar is en vinden ze het niet meteen, dan zoeken ze net zo lang door tot het goed is. En verder zie je gewoon dat ze er plezier aan beleven, passie, lol. Niet van dat benauwde, ze gaan ervoor. Niet om het ‘creatief bezig zijn’, maar juist omdat ik zo graag mooi licht wilde!

Ik had in feite maar één vraag: eenvoud, eenvoud, eenvoud.

Woonhuis en kantoor JS_huis_7 JS_huis-8 JS_huis_2 JS_huis_6 JS_huis_5 Jaap_stobbe_3