Het ‘fantastisch’ getransformeerde Kerkje Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong architekten is in de prijzen gevallen voor het beste gebouw van het jaar 2016. In de in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie is het Kerkje als categoriewinnaar uitgeroepen. In het kerkje van Klein Wetsinge kan je even pauze houden. Het is een oplaad punt voor mens en e-bike. Het lichtontwerp is gemaakt door buroLicht in samenwerking met Jelle de Jong van J.O.N.G architecten voor dit prachtige resultaat. Hierbij feliciteren wij Jelle de Jong en zijn wij natuurlijk erg trots dat we voor het lichtontwerp mochten tekenen.

Lees hier het juryrapport:

Kerkje Klein Wetsinge (Categoriewinnaar)
Architect: Jelle de Jong architekten
Opdrachtgever: Stichting Oude Groninger Kerken

Wat te doen met de vele leegstaande kerken in Nederland? Redden van de sloop en restaureren is een ding, maar hoe krijg je de exploitatie van zo’n gebouw rond? De herbestemming van het kerkje van Klein Wetsinge uit 1860 (rijksmonument) tot een multifunctioneel buurtcentrum met horecavoorziening is een fantastisch voorbeeld van hoe je, met behoud van de culturele waarde, een nieuwe maatschappelijke invulling kunt geven aan zo’n gebouw.

De jury is zeer te spreken over de zorgvuldige ingreep van Jelle de Jong architecten, waarbij de oorspronkelijke kwaliteit van de ruimte is behouden. Twee ovale objecten, met daarin de keuken en een vergaderkamer, zijn vrij in de open ruimte geplaatst. Het dak van de objecten wordt gebruikt als expositieruimte en voor voorstellingen. Bij grotere evenementen kan de vergaderkamer door middel van een enorme draaiwand opengeklapt worden. Met de route naar boven, langs het uurwerk, via de passage door de kap (waarbij de doorgezaagde haanhouten slim zijn hergebruikt als leuningen), naar een nieuw geconstrueerde uitkijkcabine, is een spannend element aan het gebouw toegevoegd, dat de landschappelijke kwaliteit van de plek ervaarbaar maakt. Het zoeken van de juiste architect en exploitant voor dit gebouw, het betrekken van lokale landbouwers die streekproducten aan de keuken leveren, de manier waarop het programma tot op de vierkante centimeter in het gebouw gepuzzeld is – dit is een project waaruit niet alleen de meerwaarde van ontwerp, maar vooral ook de kracht van opdrachtgeverschap spreekt. Een gebouw dat groter wordt naarmate je er langer verblijft: de omweg dubbel en dwars waard.

Fotocredits: Duncan Wijting