Project

FC Groningen Businesslounge

aug 2, 2012

Geen makkelijke opgave voor een lichtbureau – de ruimte zelf is indrukwekkend groot, niet direct geknipt om heel erg intiem en sfeervol over te komen. De architect wist meteen: hier kan een goed lichtplan wonderen verrichten. Ga maar na: aan de voorkant over de volle lengte van het voetbalveld glas, voor een onbelemmerd uitzicht op de wedstrijd. Het daglicht dat daar binnenvalt, is meteen al behoorlijk gedempt van kleurtemperatuur, dankzij de felgroene wanden en stoelen in het stadion én de overkapping van de tribunes. Aan de achterzijde valt sowieso heel weinig daglicht binnen. De ‘omloop’ waar ook de business lounge in ligt, is vooral langgerekt en functioneel, op een degelijke manier; veel stevig beton, duidelijk in het zicht – het hele gebouw is nu eenmaal in de eerste plaats ontwikkeld om veel toeschouwers te ontvangen, niet als knus bruin café.

Creëer daar maar eens warmte en allure, zowel overdag als in het donker, bij avondwedstrijden. Het ging om een lastige combinatie van wensen: intieme zithoekjes met loungebanken en ruime, lichte ontmoetingsplekken waar het kan gonzen van de gezelligheid, open ruimtes met een luxe uitstraling maar niet overdreven – dat zou niet zo Gronings zijn. Op strategische plekken onderbroken door horecafuncties – en stijlvolle wijnbar, levendige bars met biertap, vaste en mobiele counters voor een hapje of een complete maaltijd. Allemaal verlicht om er goed te kunnen werken, zonder dat de gasten moeten inleveren als het gaat om de aantrekkelijke, huiselijke sfeer van een ‘ouderwetse’ grootstedelijke kroeg. Het mocht dus zeker geen standaard ‘voetbalkantine’ worden; het moest een bruisende, druk bezochte business lounge worden, waar je na de wedstrijd graag blijft hangen om in een plezierige omgeving contacten te leggen. Dat was de uitdaging. Intussen is het een geliefde plek om – ook buiten de voetbalduels om – op een doordeweekse dag een ruimte te huren om te vergaderen of een presentatie te houden.

De ruimtes van FC Groningen zijn onderdeel van een eigenzinnig, zeker niet alledaags bouwcomplex van architect Wiel Arets uit Maastricht, gerealiseerd door Ballast Nedam. Met een bioscoop, winkels, een casino, restaurants, een middelbare school, een sportcentrum en een supermarkt, verstopt onder het groene gras. In de groene voetbaltempel zelf is plaats voor 22.500 toeschouwers, verdeeld over twee ringen. Tussen de twee ringen loopt een transparante (glazen) omloop. De tribunes staan lekker dicht op het speelveld, net als in het oude Oosterparkstadion, om het geliefde karakter met veel ‘Engelse’ voetbalsfeer ook in het nieuwe stadion te handhaven.

Wat FC Groningen Businesslounge
Waar Groningen
Oppervlakte -
Opdrachtgever FC Groningen, in samenwerking met projectgroep Euroborg-gebruikers

Het moest een bruisende, eigentijdse business lounge vol allure worden, met heel veel sfeer. Zeker geen standaard 'voetbalkantine' in het groot. Dat was de uitdaging.

buroLicht
IMGL5089 IMGL5103 IMGL5119 IMGL5076