Project

Kantoorgebouw GasTerra

jun 4, 2018

Geslaagd voorbeeld van slimme ‘vernieuwbouw’: bewaren wat nog goed is, de rest zonder pardon opruimen, wat er nog staat aanpassen aan de moderne eisen. Ook dat is een vorm van duurzaamheid. Alles begint met betere verlichting.

Het gebouw staat er al sinds 1986. Eerste gebruiker was een grote bankinstelling. Het pand voldeed helemaal niet meer aan de eisen van deze tijd: verouderd, donker, beetje somber. De plek: op een prominente plaats aan het water in het centrum van Groningen, maar niet echt een pand met een ‘smoel’. Met de kennis van nu en de smaak van nu geen prettige, eigentijdse werkplek. GasTerra had de visie en de durf om aan renovatie te denken, in plaats van ‘makkelijke nieuwbouw’. Adviesbureau Van der Weele betrok buroLicht meteen bij de plannen, vanaf de allereerste schets. Architectenbureau De Zwarte Hond zorgde voor meer daglicht, dankzij nieuwe openingen in de buitenmuur en in het dak, bekroond met een spannend glazen huis. Het energielabel veranderde in één klap van G naar A+.

Een voorbeeldje van knap denkwerk bij renovatie: waarom zou je de oude tl-armaturen aanpassen aan modern led? Soms is helemaal opnieuw beginnen met een schone lei stukken beter. Dat vergt wel wat lef en visie. Het resultaat mag er zijn, vinden wij. De kantoormensen van GasTerra ook. Bezoekers zijn vaak erg onder de indruk.

Wat Kantoorgebouw
Waar Centrum Groningen
Oppervlakte 7134 m2
Opdrachtgever Triodos Vastgoedfonds

Ja, kijk eens. In zo'n vriendelijke, heldere omgeving wil iederéén wel werken!

Op bezoek bij GasTerra, daags na de oplevering
gasTerra-groningen4 gasTerra-small gasTerra-groninge27 gasTerra-groninge31