Project

Nieuwbouw Verslavingszorg Noord-Nederland

okt 5, 2015

Hoe maak je een gebouw praktisch en toch fijn huiselijk? Niks zo belangrijk als het lichtplan. Mooie designlampen? Nergens voor nodig. Daar vroeg het bijzondere gebouw van IAA architecten helemaal niet om. De vides boven het imposante trappenhuis stelen de show, grote ramen, die prachtig daglicht opleveren. En wat een uitzicht! Daar wilden we bescheiden, maar met maximaal resultaat omheenwerken. Uitgangspunt: wat de architect getekend heeft, nóg beter tot zijn recht laten komen. Wij proberen mee te profiteren van de mooie lichtval bij de ramen. Zeg maar: het lichtbeeld doorzetten, dieper het gebouw in, verder weg van de ramen.  Strakke lijnen, verrassende, speelse oplossingen: het gebouw zelf wordt dan als het ware het object. In feite één groot reflectievlak. Zo versterk je de mooie architectuur alleen maar! Iedere keer weer in nauw overleg met de architect: directievoering bij de bouw, toezicht op de binnenhuisarchitecten die hier ook aan het werk waren.

Ideaal: een opdrachtgever die het snapt. En andersom: wij snapten VNN heel goed. Ideeën genoeg, de meeste ook echt uitgevoerd. Zacht oplichtende, coole lichtstroken, onzichtbaar weggewerkt onder de afdekkers van trapleuningen, noodverlichting die nu eens niet standaard is uitgevoerd als in het oog springende ‘lelijke bak’, maar naadloos geïntegreerd tussen de gewone lampen. Dat effect wordt nog versterkt door de ‘random’ plaatsing van de ronde armaturen van verschillende grootte, schijnbaar achteloos verstrooid over het plafond. Echt een verrijking. Kekke veegjes lamplicht die je vriendelijk de weg wijzen; bewust half slaapkamerdeur, half muur belichtend.

We wilden overal aansluiten bij het stijlvolle, pure materiaalgebruik van de architect: alles oogt hier comfortabel en duurzaam, zonder dat de kosten de pan uit zijn gerezen. Mooi en bijzonder hoeft dus niet duur te zijn. Een fraaie houten zijwand zonder opsmuk, die niet opvalt; het blijkt een vermomde taatsdeur te zijn die ook een positie als scheidingswand op de gang met slaapkamers kan aannemen. Handig, want zo kun je zonder breekwerk de ene afdeling een paar bedden groter maken en de andere wat kleiner. Alles is hier met elkaar verweven, niks vraagt in zijn eentje om alle aandacht. Waarom zou je dan een dure, dikke kroonluchter ophangen?

Wat Multifunctioneel verzamelgebouw: kliniek, beschermd wonen, behandelaars, bureauwerk
Waar Landgoed Hoog-Hullen, Eelde
Oppervlakte 5.300 m2
Opdrachtgever Verslavingszorg Noord-Nederland

Ik wilde per se werken met buroLicht; helemaal overtuigd dat het dan wat wordt.

Projectmanager Bertus Schreuder van VNN tegen coördinator vastgoed Ben van Deel
VNN_7 VNN_8 VNN_2 BenvanDeel_2 Ben van Deel, coördinator vastgoed Verslavingszorg Noord-Nederland