Project

Woonhuis en kantoor

okt 5, 2015

Een paar jaar geleden was hier nog niks. Een saai, leeg weiland. Nu staan er twee bijzondere bouwwerken, van jaloersmakende eenvoud: woning en kantoor van architect Jaap Stobbe. Soms één geheel, soms in een mum van elkaar te scheiden met een draai aan een kamerbrede taatsdeur. Op het dak Franse leisteen, buiten voor de niet flauwe raampartijen wuivende wilde grassen en riet, meer niet. In de verte groepjes eikenbomen en dan de bosrand. Aan de voorkant van het huis een beschermende aarden wal, achter is het een en al vrijheid en licht: het riante, zwevende tuinterras hangt voor een groot deel boven een immense waterpartij. De vijver oogt natuurlijk, alsof hij er al sinds de IJstijd ligt, maar de bulldozer kwam er aan te pas. Jaap Stobbe houdt niet van half werk.

Binnen is over het kleinste detail uitvoerig nagedacht. Eenvoud, eenvoud, eenvoud, dat was het plan. En ook meteen de opdracht aan buroLicht. Deuren met onzichtbare scharnieren, omdat ze als roestvrij stalen knikarmpjes zijn weggetoverd in het kozijn, ongeveer zoals bij een autoportier, maar dan mooier. Een standbeeld, niet lelijk verlicht met een rammelend spotje, maar met een subtiel schuin ledlampje, om het te laten verzinken in de sokkel heeft er iemand met engelengeduld gefreesd en geprobeerd. Deuren die wel van natuursteen lijken; je herkent ze eerst niet als deur omdat ze geen klink hebben, maar open gaan met een vingerdruk en een geheimzinnige klik.

Drie smaken aankleding, meer niet: wit, beton, licht eiken. Dit was geen plek om een kneuterig peertje te laten branden of een gezellige lampekap op te hangen. Het duurt even voordat je het ziet, maar dan zie je het: precies hetzelfde kleine, blokvormige, ultra-eenvoudige led-armatuur, in verschillende lengtes en in vijf verschillende richtingen toegepast, zorgt overal voor prachtig licht. In de lange gang van A naar B wijzen ronde vormen aan het plafond je waar het heen zal gaan, als broodkruimels op je pad. Je moet er maar op komen. Dat krijg je als architect en lichtontwerper heel goed naar elkaar luisteren.

Wat Woonhuis en kantoor, twee gescheiden volumes
Waar Tynaarlo, Drenthe
Oppervlakte -
Opdrachtgever Jaap Stobbe, vormgever in- en exterieur

Over het kleinste detail is hier uitvoerig nagedacht. Daar moest het lichtontwerp wel een beetje bij aansluiten natuurlijk.

Jaap Stobbe, vormgever in- en exterieur
JS_huis_7 JS_huis-8 JS_huis_2 JS_huis_6 JS_huis_5 Jaap_stobbe_3 Jaap Stobbe, vormgever in- en exterieur