Ambassadeur

Aale Dijkstra, directeur projectbureau huisvesting Noorderpoort

okt 2, 2015

Het is echt een showroom voor onderwijzend Nederland geworden! De onderwijsvakbladen bellen me al; best een gedurfd lichtplan: de eerste school met 100% led licht.
We hadden een aantal harde eisen: alleen wie in 3D kan presenteren, mag meedoen, duurzaamheidscertificering ‘Very Good’ (BREEAM), niet ‘overbelicht’, wel een plezierige uitstraling, met behoud van noordelijke nuchterheid. Geen kille ‘slagerij’ zoals je in grote fabriekshallen wel eens ziet. Het moest iets bijzonders worden, anders dan anders. En – in de filosofie – van Noorderlicht: transparant. We geven de autobranche graag ‘een kijkje in de keuken’. Noem het maar de ‘open keuken’ onder de garages. De docentenkamer hangt als een soort ‘skybox’ boven de vloer waar gesleuteld wordt door de leerlingen, zelfs de vergaderkamer biedt veel openheid. Geen achterkamertjescultuur bij ons. Je mag het zien.

Dat was wel een extra uitdaging voor de ontwerpers van het licht: al dat glas, dan moet je hinderlijke spiegelingen vermijden. Lijkt het hier wat donker? Het is maar hoe je het beleeft. Als we meer licht willen, draaien we aan de dimmer. Maar waarom zou je in een eigentijds klaslokaal met alleen maar beeldschermen, tablets en smartphones de boel verlichten alsof je horloges moet repareren? Dat geeft alleen maar hinderlijke schitteringen.

Het klinkt gek, maar we bouwen nieuw om de kosten te drukken. We zijn van 20.000 m2 naar 5.300 m2 gegaan, in totaal wil Noorderpoort 200.000 m2 inleveren. Een enorme efficiencyslag; alles wat het oplevert, willen we teruggeven aan de leerlingen en het onderwijs zelf. De exploitatiekosten per m2 zijn met dit gebouw gigantisch naar beneden gegaan, echt onvoorstelbaar. Oók dankzij de verfijnde software van het besturingssysteem voor de energiehuishouding. Bij Noorderpoort doen we het graag op onze eigen manier: andere ROC’s kiezen voor één centrale toplocatie bij het station, wij kiezen bewust voor ‘midden in het leven’: de A-locatie tussen de autobedrijven in. De zeevaartschool staat pal aan de dijk in Delfzijl. De autobranche heeft trouwens een dikke vinger in de pap bij wat we hier doen en hoe. Dat willen we ook graag.

Niet aan gedacht bij de plannen, maar wel een prettige ‘bijvangst’: we zijn aardbevingsbestendiger dan met traditionele verlichting, met relatief zware armaturen die aan een kwetsbaar systeemplafonnetje bungelen. Hier zit de indirecte verlichting muurvast aan de wand verankerd. Wel zo veilig.

Dit is de eerste school in Nederland met 100% led licht.

Schoolgebouw Noorderpoort Automotive & Logistiek Noorderpoort_11_H Noorderpoort_10 Noorderpoort_7 Noorderpoort_6 Noorderpoort_3 Aale-dijkstra-2