Jan Mulder

Er zijn meer soorten duurzaamheid dan alleen LED. Een eettafel blijft een puike eettafel, ook zonder hanglamp erboven. Ik ben geen liefhebber van vastgeroeste tradities of al te star gehanteerde denkbeelden over verlichting.
Verlichting mag nooit een verplichting worden. Waarom standaard 500 lux op iedere werkplek? Een spaarzame 350 kan in een andere omgeving best ogen als het dubbele. Op het oog ja, maar dat is toch precies het enige dat telt bij het praten over licht: wat je ogen waarnemen.

De ideale omstandigheden daarvoor willen we graag zelf creëren en mee bepalen, als integraal onderdeel van de lichtarchitectuur: steeds op zoek naar de ‘natuurlijke helderheidsfactor’. Die krijg je soms cadeau: in daglicht, materialen, kleuren van meubels en stoffering, lichtbronnen op onverwachte plekken en in verrassende gedaanten. Het gaat er om wat mensen ergens doen moeten: beeldschermwerk in een papierloos kantoor, vliegtuigen assembleren, sfeer proeven in een smaakvol verlicht restaurant.

Van licht zelf moet je eigenlijk weinig merken. Wij zien licht als een bouwstof: met licht, maar juist ook met schaduwen maak je vormen zichtbaar. Constructies, textuur, diepte, strakke lijnen, scherpe hoeken, mooie rondingen, onder, boven, binnen, buiten. Kijk naar de schilderijen van oude meesters: spannend dankzij de lichte én de donkere accenten. Als alles even sterk verlicht is, wordt het plaatje snel saai. Gehoord bij een klant: “Wat een prachtig pand. Heerlijk om hier rond te lopen! De verlichting? Helemaal niet zo op gelet; niks van gemerkt ook.” Kijk, dan hebben we het goed gedaan bij buroLicht.

Ik ben volledig autodidact. ‘Volledig’ betekent bij buroLicht ook echt levenslang: we leren nog elke dag bij, het leerproces stopt nooit. Heel wat techniekbeurzen later, maar ook studiereizen naar designcongressen, natuurkundelessen over licht, veel vlieguren in detailhandel en installatietechniek, slimme ideeën bekijken van uitvinders en woonfilosofen, goede gesprekken met architecten, bouwers, projectinrichters en leveranciers, mag je toch wel zeggen dat ik een frisse kijk op verlichting & lichtplannen bewaard heb.

Je gaat het zien, dankzij buroLicht.