Marcel Bazuin

Lichtarchitectuur & lichtplanning, technisch onderbouwd, dat lijkt me vanzelfsprekend. Ik zou bijna zeggen: dat kan iedere lichtadviseur wel die professioneel met lichtplannen bezig is. Wat licht met mensen doet, daar gaat het om. We hebben te maken met pure psychologie; onze indruk van licht is van oudsher puur biologisch bepaald. Onze hersenen hebben een verwachting van het licht. Welbevinden, vaak op een onderbewust niveau. De onmiskenbare effecten van licht op het gedrag van mensen. Het is zó interessant: wat kunnen we met een sterk lichtplan allemaal bereiken – bijna ongemerkt?

In Duitsland is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de invloeden van licht op mensen, dieren en planten. En de uitkomsten van die onderzoeken worden langzamerhand gedragen en doorgevoerd in onze maatschappij en onze gebouwen. Bij de juiste verlichting kun je dus mensen sturen, beïnvloeden, stimuleren of manipuleren. Dit alles creéer je door een uitgekiend lichtplan waarin lichtsterkte, kleurtemperatuur en armaturenpositie van wezenlijk belang zijn. Zo wordt licht dus een bouwstof en ondersteunend aan een visie. Dat soort dingen wil je toch zeker weten als facilitair manager, hoofd gebouwendienst of coördinator vastgoed met bouwplannen? Starre, niet-flexibele verlichting door het hele pand, de hele dag hetzelfde lichtbeeld, ooit geïnstalleerd op basis van vaste tabellen en getallenreeksen, dat is uit. Dynamische lichtconcepten hebben de toekomst. Heel belangrijk: het levert niet alleen geld op, door de energiebesparingen, het is ook veel gezonder. Mensen houden het op hun werk langer vol, ze voelen zich prettiger, het ziekteverzuim daalt. Licht manipuleert, kun je wel zeggen. Dat effect is van onschatbare waarde! Een voordeel dat in geen enkele verhouding staat tot wat verlichting gekost heeft. Investeren in een goed lichtplan = investeren in jezelf en in je mensen.

Ontwikkelingen, waar je goed licht bij nodig hebt. Een lichtplan mag ook best mooi en bijzonder zijn, vandaag. Beleving en esthetiek worden steeds belangrijker, thuis en op straat. Kijk maar hoe populair het prachtige, nieuwe station Rotterdam Centraal is, écht niet alleen bij architectuurkenners of op de kunstacademie; de gebruikers hebben dit gebouw unaniem gekozen als het mooiste gebouw van Nederland.

En dan is er nog die andere mentaliteitsverandering, die stevig aan het doorzetten is: mensen zijn moe van de uitputting van fossiele brandstoffen. Die zijn straks gewoon op – en wat dan? Iedereen wil dat we zoeken naar duurzame alternatieven. Led-verlichting had misschien een wat ‘kille’ start, geen echt warm imago. Dat is al lang verleden tijd: moet je nu de geweldige mogelijkheden van led eens zien! Energie besparen kan alleen met een ijzersterk doordacht lichtontwerp; daar hoeft led lang niet altijd leidend in te zijn. Energieneutraal bouwen en wonen heeft de toekomst.

Je gaat het zien, dankzij buroLicht.