Project

Kantoorboerderij Koepon

sep 2, 2011

Bij Koepon waren ze dolblij met hun nieuwe boerderijkantoor met veel daglicht, opgeleverd in 2012. Zo mooi en comfortabel kan duurzame en energiezuinige nieuwbouw dus zijn.
Koepon is internationaal een begrip als het gaat om melkveehouderij, veefokkerij en genetica. Een bedrijf met wortels in de traditionele agrarische sector, uitgegroeid tot een gerenommeerd ‘lab’ waar ook veel onderzoek in de biowetenschappen wordt gedaan.

De opdracht aan de architecten en interieurarchitecten van De Zwarte Hond was om een modern kantoorgebouw te maken, dat qua sfeer en uitstraling niet zou misstaan in het open boerenlandschap rond het Groningse Feerwerd. Al in een vroeg stadium werd buroLicht benaderd voor het lichtontwerp, dat moest bijdragen aan een heldere, comfortabele werkomgeving. 
Het gebouw werd een uniek voorbeeld van ‘associatieve’ architectuur: het silhouet met dubbele kap en lage dakgootlijn doet sterk denken aan de meer dan 300 jaar oude, vervallen Aldringaheert die er ooit stond. Die lijn is doorgezet met rieten daken en een ambachtelijk ogende constructie met goed zichtbare, zware houten balken die op ouderwetse gebinten lijken. Het simpele, donkere metselwerk draagt bij aan de eigentijdse, esthetische vertaling van ‘wat ooit was’.

Het grote verschil met een traditionele, doorgaans vrij donkere boerderij is de lichtval. Veel glas rondom en veel transparantie dankzij de glazen tussenwanden, waardoor het daglicht alle kans krijgt om binnen te vallen en alle werkplekken te bereiken. Vooral door die uitgekiende lichtinval is er erg weinig energie voor verlichting nodig. Bij het ontwerpen van het lichtplan kon buroLicht zich concentreren op het accentueren van alle kwaliteiten die al in de architectuur aanwezig waren; het leveren van veel (kostbaar) vermogen was helemaal niet nodig, in het oog springende armaturen zouden alleen maar afbreuk doen aan het strakke basisontwerp. Nog zo’n duurzaam aspect: de hele ruimte wordt verwarmd met aardwarmte.

Wat Kantoorboerderij Koepon
Waar Feerwerd
Oppervlakte 1392 m2
Opdrachtgever Koepon Holding

Zo mooi en comfortabel kan duurzame en energiezuinige nieuwbouw dus zijn.

Henk Stadens, architect en bouwkundige, partner bij De Zwarte Hond, Groningen.
IMGL5357 IMGL5221 kopie IMGL5266 kopie IMGL5330