Project

MFC Lumen Enschede

apr 29, 2016

In het hart van de wijk Velve-Lindenhof heeft het architectenbureau Onix een nieuw multifunctionele accommodatie ontworpen als uitbreiding van een reeds bestaande school.  Samen vormen het gebouw en de openbare ruimte één nieuw hart van de wijk dat toegankelijk is voor iedereen.

In het gebouw is plaats voor onder andere twee scholen, kinderdagopvang, kinderfysiotherapie, kinderlogopedie en een consultatiebureau. Elke gebruiker heeft zijn voordeur in het hart van het gebouw. Dit is een plek om te ontmoeten en samen te werken. Ook is er plaats in de multifunctionele ruimte en gymzaal voor huurders die geen vaste ruimte hebben, zoals de wijkraad.

De dynamische vormentaal van de nieuwbouw ‘omarmt’ het bestaande gebouw en plooit zich op de locatie tussen de waardevolle bestaande bomen die behouden worden. Deze vormgeving zet zich door in de openbare ruimte waardoor vloeiende overgangen ontstaan tussen binnen- en buitenruimte.

Om dit ‘samen doen’ en ‘samen zijn’ te versterken is er met de wijk en de vaste gebruikers ontworpen tijdens workshops. Er is gezamenlijk gewerkt aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de randvoorwaarden voor het ontwerp van in- en exterieur. Onder leiding van Onix, Jobra en The Ausbilders zijn gezamenlijk 6 kernwaarden (veiligheid, samen doen, trots, openheid, respect & inspiratie) geformuleerd door de gebruikers. Deze kernwaarden omschrijven de gezamenlijke doelstelling van de gebruikers die invloed heeft op de organisatie en de vormgeving. Er is ruimte voor individuele accenten en expressie.

Foto en tekst credits: Onix Architectenbureau

Wat 2 basisscholen, consultatiebureau, kinderdagopvang, kinder-fysiotherapie en logopedie, gymzaal en multifunctionele ruimte
Waar Enschede, Overijsel
Opdrachtgever V.o.f. MFA Velve-Lindenhof (De woonplaats i.s.m. Ons Huis)

Ons idee was om met een lijnenspel van licht de verschillende functies binnen het gebouw met elkaar te verbinden. Dat is gelukt.

buroLicht
Onix-NL-Lumen-Enschede-Peter-de-Kan-09 Onix-NL-Lumen-Enschede-Peter-de-Kan-10 Onix-NL-Lumen-Enschede-Peter-de-Kan-08 Onix-NL-Lumen-Enschede-Peter-de-Kan-07 Onix-NL-Lumen-Enschede-Peter-de-Kan-05 Onix-NL-Lumen-Enschede-Peter-de-Kan-04