Project

Schoolgebouw Noorderpoort Automotive & Logistiek

nov 3, 2015

Wie hier binnenloopt, kan even denken “Ben ik hier goed?” Je waant je even in een ziekenhuis of een ultramodern onderzoekslaboratorium. Een Flagship Store waar je een iPhone koopt. Veel helder wit en ‘technisch’ metaal, stoere extra brede binnenkozijnen van onbehandeld eucalyptushout, de schroeven brutaal in het zicht voor een nog krachtigere techniekuitstraling. Veel daglicht en vrolijkheid dankzij kleurrijke accenten, zoals stoelen en kastenwanden in fris groen en oranje.

Het interieur doet in niets denken aan het standaard beeld dat veel mensen van een autogarage hebben: praktische, maar ongezellige tl-verlichting en rommelige looplampen, groezelige smeerputten, rondslingerend gereedschap. De associatie met vieze vingernagels is hier heel erg ver te zoeken. Lang niet alle scholen voor automonteurs, logistiekplanners en vrachtwagenchauffeurs in Nederland hebben de duizelingwekkend snelle ontwikkelingen in de automotive industrie van zuiver mechanisch naar elektronisch en clean, smart en duurzaam kunnen bijhouden, Noorderpoort nu duidelijk wel.

buroLicht

“Wij bedachten een lichtplan met het oog op beeldschermen en tablets als de iPad. Klinkt logisch, maar lang niet alle facilitair managers denken er aan. Veel scholen ogen heel modern, maar de verlichting hangt er al sinds 1975; de tijd van balpen en schriftje. Even technisch: het is best moeilijk, indirecte verlichting. Zeker in een grote overkapping als een klaslokaal; je hebt dan twee ‘spiegelbeelden’ die elkaar in het midden ontmoeten.”

Voor buroLicht een geweldige uitdaging om hier het licht te mogen bedenken, alleen al dankzij de sterk wisselende functies van de verschillende ruimtes in het pand: theorielokalen voor 1200 leerlingen, een werkplaats met 15 gloednieuwe stempelbruggen voor het echte werk, een kantine die ook als showroom kan dienen, docentenkamer, vergaderzaal, een ‘amfitheater’ voor presentaties, in het weekend ook af te huren door de autobranche om het nieuwe model feestelijk te onthullen, als het moet ondersteboven of achterstevoren, trappenhuizen, garagedeuren waar een vrachtwagen doorheen kan, het laatste nieuws op het gebied van vermogentestbanken en andere hypermoderne precisie-apparatuur.

Overal was een andere soort licht en een andere hoeveelheid licht nodig – het totaal moest ook nog eens kloppen. Tel daarbij op een opdrachtgever met – volkomen terecht – zeer strenge eisen op het gebied van sfeer, kwaliteit, budget en terugverdientijd en je krijgt: de eerste school van het land met 100% led.

Wat Schoolgebouw Automotive & Logistiek
Waar Bornholmstraat, Groningen (bedrijventerrein met voornamelijk autobedrijven)
Oppervlakte 5.300 m2
Opdrachtgever Onderwijsinstelling Noorderpoort, Groningen

Eerlijk gezegd vond en vind ik het best spannend. Dit was nog nooit eerder gedaan.

Aale Dijkstra, directeur projectbureau vastgoed van Noorderpoort
Noorderpoort_11_H Noorderpoort_10 Noorderpoort_7 Noorderpoort_6 Noorderpoort_3 Aale-dijkstra-2 Aale Dijkstra, directeur projectbureau huisvesting Noorderpoort